Czarne dziury przyspieszają strumienie wodoru
9 lipca 2014, 08:02Naukowcom z University of Sheffield udało się rozwiązać jedną z zagadek ewolucji galaktyk. Zauważyli oni, że supermasywne czarne dziury znajdujące się w centrach niektórych galaktyk przyspieszają olbrzymie strumienie wodoru molekularnego wydobywające się z galaktyki. Jako, że wodór jest potrzebny do formowania się gwiazd, zjawisko powyższe ma bezpośredni wpływ na ewolucję galaktyk.
Proste wyjaśnienie właściwości kwazarów
15 września 2014, 10:15Kwazary to supermasywne czarne dziury znajdujące się w centrach odległych galaktyk. Są jednymi z najjaśniejszych obiektów we wszechświecie. Można je wyraźnie obserwować w całym spektrum elektromagnetycznym dzięki temu, że wchłaniają olbrzymie ilości materii
Tłuszcze trans negatywnie wpływają na pamięć
20 listopada 2014, 12:25Wysokie spożycie tłuszczów trans wywiera największy negatywny wpływ na pamięć mężczyzn poniżej 45. r.ż.
Rekordowo ciepły rok
19 stycznia 2015, 11:54Analizy, przeprowadzone niezależnie przez NASA i NOAA wykazały, że rok 2014 był najcieplejszy od 1880 roku. Rosnące średnie temperatury to dowód globalnego ocieplenia. Aż 9 z 10 najcieplejszych lat, jakie ludzkość zarejestrowała dzięki instrumentom pomiarowym od 1880 roku, przypada na XXI wiek
Średniowieczne rozwiązanie na współczesną lekooporność
31 marca 2015, 06:31Mikstura sporządzona wg receptury z X w. zabija metycylinoopornego gronkowca złocistego (ang. methicillin-resistant Staphylococcus aureus, MRSA). By sporządzić średniowieczne lekarstwo na jęczmień, trzeba wziąć równe ilości pora bądź cebuli i czosnku, a następnie dobrze je utrzeć, dodać wina, wołowej żółci i odstawić na 9 dni w mosiężnym naczyniu.
Zmniejszony lęk społeczny u ludzi, którzy jedzą dużo fermentowanych pokarmów
11 czerwca 2015, 10:02Amerykańscy naukowcy wykazali, że młodzi dorośli, którzy jedzą więcej fermentowanych pokarmów, mają mniej objawów lęku społecznego. Wpływ był największy w grupie genetycznego ryzyka fobii społecznej (oceniono je, mierząc poziom neurotyzmu).
Wyciąg ze szpinaku zwiększa uczucie sytości
3 sierpnia 2015, 09:04Skoncentrowany ekstrakt z tylakoidów (błon z chloroplastów) szpinaku może zmniejszać głód i hamować zachcianki. Opóźniając trawienie tłuszczów, tylakoidy stymulują uwalnianie hormonów sytości.
Członkowie prymitywnych plemion wcale nie śpią dłużej od nas
16 października 2015, 11:20W mediach i nie tylko ciągle słyszy się, że ludzie z cywilizowanych krajów śpią za mało, bo korzystają ze sztucznego oświetlenia czy środków pobudzających i ciągle mają coś do zrobienia. Okazuje się jednak, że członkowie 3 plemion zbieracko-myśliwskich z różnych części świata wcale nie śpią dłużej od nas.
Cytokina może zapobiegać lub odwracać cukrzycowe uszkodzenie nerek
29 grudnia 2015, 12:10Cukrzyca to wiodąca przyczyna niewydolności nerek. Amerykańscy naukowcy odkryli jednak ostatnio, że podanie IL-17A, jednej z cytokin, której kiedyś przypisywano rolę wyłącznie prozapalną, skutkowało zapobieganiem, a nawet odwróceniem nefropatii cukrzycowej.
W grafenie elektrony zachowują się jak płyn
12 lutego 2016, 11:59Odkryty przed 10 laty grafen wciąż zaskakuje naukowców. Uczeni z Uniwersytetu Harvarda i Raytheon BBN Tehnology zaobserwowali, że elektrony w grafenie zachowują się jak płyn. To pierwsze takie zjawisko zaobserwowane w metalu